Hoe bekijk ik een IFC-model?

KYK architecten gebruikt het IFC-formaat voor de uitwisseling van driedimensionale gebouwmodellen.

Als u voor het eerst een IFC-model gaat bekijken kunt u deze 5 stappen volgen:

Stap 1: Download en installeer Solibri Model Viewer

smv_thumb-1

Download via deze link het gratis programma Solibri Model Viewer. DIt programma draait op zowel Windows als Mac OS X. Voor u gaat downloaden controleert u of uw computer voldoet aan de systeemeisen en vult u uw gegevens in.

Installeer Solibri Model Viewer op uw computer.

Stap 2: Open het IFC-model

Dat kan door dubbel te klikken op het IFC-bestand, maar u kunt ook eerst het programma opstarten en dan het bestand openen. Het openen kan even duren.

Solibri open

Stap 3: Kies wat u wilt zien

Ga naar het tabblad Model en open de Model Tree (klik op de driehoekjes voor de naam). U ziet nu een lijst met de verdiepingen en evt. de omgeving van het gebouw:

Solibri model tree

U kunt de zichtbaarheid van onderdelen in de Model Tree veranderen door ze te verwijderen uit (of weer toe te voegen aan) de Selection basket. Dat werkt zo:

  • Klik op een onderdeel (bijvoorbeeld Begane grond)
  • Klik op + om het onderdeel zichtbaar te maken of
    Klik op om het onderdeel onzichtbaar te maken of
    Klik op = om het onderdeel als enige zichtbaar te maken (de rest wordt onzichtbaar)

In de volgende afbeelding hebben we alleen de begane grond geselecteerd door te klikken op Begane grond en de knop = (is):

Solibri kies begane grond

Vaak is het prettig om vervolgens nog wat andere onderdelen uit te zetten, in dit voorbeeld de plafonds. Hiervoor klikt u op de Component Hierarchy-knop:

Silobri deselecteer plafonds

Vervolgens selecteert u Suspended Ceiling in de Model Tree en klikt u op de knop – (min). De plafonds worden dan onzichtbaar. Nu heeft u een goed overzicht van alle ruimtes op de begane grond.

Stap 4: Navigeer door het model

U navigeert door het model met uw muis of pijltoetsen. Verder kunt u de navigatieknoppen gebruiken die bovenaan in het 3D-venster staan.

Met de knoppen Pan, Spin en Walk kiest u hoe uw muis of pijltjestoetsen reageren. U kunt deze functies extra snel selecteren met de toetsen 1, 2 of 3.

Pan: Verschuif het model (van links naar rechts of omhoog en omlaag)
Spin: Roteer het model
Walk: Wandel door het model

Solibri navigatie

De overige navigatieknoppen spreken waarschijnlijk voor zich, u ontdekt het beste wat ze doen door er gewoon op te klikken en te kijken wat er gebeurt.

Als u verdwaalt in het model kunt u heel envoudig teruggaan naar het beginstandpunt. Daarvoor klikt u op deze knop:

Solibri reset viewpoint

Stap 5: Sluit het IFC-model

Als u klaar bent klikt u op het tabblad File en sluit u het model of het programma af. Solibri Model Viewer kan maar één bestand tegelijk openen.

Deze instructies zijn gebaseerd op Solibri Model Viewer versie 9.