Jorris Hoste is architect en onderzoekt de praktijk van zorggebouwen door er stage te lopen. In een serie columns doet hij verslag.
“Het huis is van de mensen,” zegt Dineke. “Medewerkers moeten zich realiseren dat ze bij de bewoners te gast zijn. Dus niet ongevraagd binnenlopen maar even kloppen.” In gesprek met de coördinator welzijn van het Zorggebouw merk ik dat ze graag wil dat mensen zich thuis voelen in een verpleeghuis. Medewerkers spelen daarin uiteraard een belangrijke rol, misschien wel de belangrijkste.
Wat vaak wordt onderschat is de rol van het gebouw zelf. Hoe kan een gebouw je helpen om je welkom en thuis te voelen? Met die gedachte in het achterhoofd heb ik om me heen gekeken en vragen gesteld. In volgende columns zal ik ingaan op de cliëntenkamers, de woonkamers en de buitenruimtes. Maar ik begin bij de eerste indruk als je binnenkomt.
In dit Zorggebouw kom je binnen in het Grand Café. De ruimte is licht, sfeervol en levendig. Er staan ronde cafétafels, lange houten tafels met tijdschriften, een zithoek met een bank en een vloerkleed. En een piano. Het is fris en eigentijds ingericht, maar ademt ook de sfeer van vroeger. Aan de overkant van de ruimte staat een receptie en een uitnodigende counter waar je koffie of een maaltijd kunt halen. Aan het Grand Café grenzen een uitbureau voor bewoners, een activiteitenruimte en vergaderplekken.
Hoe komt het dat ik me hier meteen thuis voel?
Omdat de ruimte uitnodigt andere mensen te ontmoeten en daar verschillende mogelijkheden voor biedt. Vergelijk het maar met de het ontvangen van vrienden in je eigen huis: je loopt door de hal naar de woonkamer, want daar gebeurt het. Je kan er ontspannen in de zithoek of juist actief aan tafel zitten. Je drinkt wat, zet een muziekje op en als je een open keuken hebt kun je ook tijdens het koken contact met elkaar houden. Hetzelfde zie ik gebeuren in dit Grand Café. Mensen kiezen de plek die hen het meest aanspreekt en past bij wat ze willen doen. Er zijn plekken om te praten, te lunchen, te vergaderen en om je heen te kijken. Het is een ideale ruimte voor spontane ontmoetingen tussen bewoners, mantelzorgers en medewerkers. Noodzakelijke onderdelen zoals een tochtsluis en een receptie zijn duidelijk zichtbaar maar niet opdringerig.
Bij veel zorggebouwen kom je binnen in een entreehal met receptie. Bij dit gebouw kom je binnen in een levendige woonkamer. Een goede vondst die helpt om je snel thuis te voelen.
Klik hier voor meer columns van KYK op stage.
Namen van personen zijn gefingeerd.